Pripadnici HVO-a

  • Published in Prava branitelja
  • Hits: 1835
  • Ispis, E-mail

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane imaju pravo na razliku invalidske mirovine, dok članovi obitelji poginulih pripadnika HVO-a imaju pravo na razliku obiteljske mirovine

Kao hrvatski državljanin i član obitelji poginulog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imate pravo na razliku obiteljske mirovine sukladno hrvatskim mirovinskim propisima. Preduvjet za ostvarivanje tog prava je rješenje nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini kojim vam se priznaje status člana obitelji pripadnika HVO-a koji je poginuo u neposrednom oružanom otporu.

Zahtjev za obiteljsku mirovinu

Zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu možete podnijeti mirovinskom tijelu u Hrvatskoj ili u Federaciji Bosne i Hercegovine, prema mjestu stanovanja. Ako vam je prebivalište u Hrvatskoj, zahtjev podnosite područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Rok nije određen, što znači da je zahtjev moguće uvijek podnijeti.

Obrazac zahtjeva za priznanje prava na obiteljsku mirovinu uz popis potrebnih dokumenata možete preuzeti sa stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Tiskanice HZMO-a (otvara novi prozor).

Razlika invalidske mirovine


Ako ste bili pripadnik HVO-a i ako vam je rješenjem nadležnog tijela u BiH priznato oštećenje organizma nastalo zbog ranjavanja ili zatočenja u neprijateljskom logoru, možete u Hrvatskoj ostvariti pravo na razliku invalidske mirovine. Preduvjet je da imate hrvatsko državljanstvo i da ste zahtjev za razliku podnijeli tijekom srpnja 2006. godine nadležnom mirovinskom tijelu u Hrvatskoj ili u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi kojima je priznato pravo na razliku invalidske ili obiteljske mirovine imaju pravo i na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj prema važećim propisima.